fbpx

Wat is een regenwatersysteem?

Een regenwatersysteem is een installatie die regenwater opvangt en geschikt maakt voor gebruik in een huis of bedrijf, bijvoorbeeld om het toilet mee door te spoelen of om de was mee te doen. Het regenwatersysteem van JustNimbus bestaat uit een filter, een pomp en een waterzak als reservoir. De video hiernaast laat zien hoe het werkt.

Waarom zou ik een regenwatersysteem gebruiken?

Door klimaatverandering wordt drinkwater steeds schaarser. Regenwater gebruiken is goed voor het milieu, bespaart energie, verlaagt de druk op de riolen en ook je eigen ecologische voetafdruk. Met een regenwatersysteem gebruik je zo’n 50 procent minder drinkwater! En ook je kleding en wasmachine worden gespaard, door de zachte eigenschappen van regenwater. Een regenwatersysteem past dan ook uitstekend in elk huishouden dat wil verduurzamen.

Wat kost een regenwatersysteem?

Bij JustNimbus houden we van eenvoud. Daarom hanteren we een vaste prijs voor elke basisinstallatie: je betaalt dan € 3.674,- exclusief reiskosten. Klik hier voor de voorwaarden. Als je een beetje handig bent, kun je het systeem ook zelf installeren. Je betaalt dan 975 euro minder.

Kijk hier voor meer informatie over de prijs. Is jouw woonsituatie afwijkend, of wil je een grotere of kleinere waterzak? Vraag dan gratis en vrijblijvend een offerte aan op basis van jouw persoonlijke situatie.

 

Subsidie?

Kijk op deze pagina die wij voor je hebben samengesteld over subsidiemogelijkheden.

Wat is het formaat van de waterzak?

De waterzak is standaard 3,5 x 2,5 x 0,5 meter groot en heeft een inhoud van circa 4500 liter. Dit formaat is voor de meeste woningen voldoende. Als je een ander formaat waterzak nodig hebt, kunnen we die ook leveren.

Kan ik subsidie krijgen voor de aanschaf van een regenwatersysteem?

Dit is afhankelijk van waar je woont. Er zijn gemeenten in Nederland die energiezuinige of milieuvriendelijke maatregelen subsidiëren.

Informeer bij jouw gemeente of je subsidie kunt krijgen voor het afkoppelen van regenwater van het riool en de aanschaf van een regenwatersysteem.

 

Of kijk op deze pagina die wij voor je hebben samengesteld.

 

Woon je in België? Het Vlaamse Gewest, waar regenwateropvang vaak verplicht is, subsidieert regenwatersystemen.

Waarom wordt subsidie verstrekt op de aanschaf van een regenwatersysteem?

Regenwater dat op het dak valt, wordt bij de meeste huizen rechtstreeks naar het riool geleid. Zo vermengt relatief schoon water zich met afvalwater. Wanneer regenwater wordt afgekoppeld van de riolering, verhoogt dit de efficiëntie van de zuiveringsinstallatie en bespaart dit veel geld. Afkoppeling voorkomt ook dat overvloedige regenval ons rioleringssysteem te zwaar belast. Dit leidt tot vermindering van de vuiluitworp, wat een positieve invloed heeft op de waterkwaliteit in de omgeving.

Door de grote hoeveelheden grondwater die we in Nederland oppompen voor drinkwater, zakt ons grondwaterpeil in rap tempo. De overvloedige wegverhardingen in ons land zorgen er bovendien voor dat regenwater niet altijd de kans krijgt opnieuw in de bodem te dringen. Zo verdroogt het milieu en is er nog minder grondwater beschikbaar voor bijvoorbeeld het winnen van drinkwater. Ook om deze reden is het opvangen en gebruiken van regenwater iets wat gemeenten toejuichen.

Hoe wordt het regenwater van het drinkwater gescheiden?

Vanaf de meegeleverde hydrofoorpomp worden aparte leidingen aangelegd, die op de gewenste toiletten, wasmachine en (tuin)kranen worden aangesloten. Ook de bijvulregeling is conform de Kiwa-normen gescheiden van het regenwater.

Bestaat er kans op legionella?

Nee. De temperaturen blijven onder het kritische punt voor legionella, door het gunstige klimaat in de kruipruimte legionella is pas gevaarlijk als het besmette water wordt verdampt door verwarming. Het regenwatersysteem van JustNimbus kent geen toepassingen waarbij dit gebeurt. Uitsluitend wasmachines, toiletten en (buiten)kranen mogen aangesloten worden op het regenwater. Bij deze kranen moet de door ons meegeleverde `geen drinkwater’-sticker worden geplakt.

Kan de zak ook leeg raken?

Nee, de niveauregeling die zich in het systeem bevindt, houdt het water altijd op een minimumniveau, door kleine hoeveelheden drinkwater toe te voegen zodra het regenwater opraakt.

Hoeveel regen valt er per jaar?

Gemiddeld valt er 860 millimeter regen per jaar. Dat komt neer op 860 liter per m2 horizontaal dakoppervlak per jaar.

Waar gaat het overtollige water naartoe?

Als er zo veel regenwater is gevallen dat de waterzak vol is, loopt het overtollige water door naar het regenwaterriool. De filter regelt deze overstort automatisch.

Moet de filter periodiek worden vervangen?

Nee, in principe hoef je de filter niet te vervangen. We bevelen wel aan de filter een keer per jaar te inspecteren.

Is er algengroei mogelijk in de waterzak?

Nee, algengroei vindt alleen plaats als er UV-straling kan doordringen.
De waterzak van JustNimbus laat geen UV-straling door.

Hoe lang duurt de installatie van het systeem?

De montage van het systeem wordt binnen een dag uitgevoerd.

Maakt de waterpomp veel geluid?

De pomp wordt bij voorkeur in de droge kruipruimte geplaatst, waar hij geen geluidsoverlast veroorzaakt. Ook boven de grond is de pomp prima te plaatsen, bijvoorbeeld in een technische kast, bijkeuken of garage. De geluidswaarde van de pomp bedraagt 79 decibel. Dit lijkt misschien veel, maar bij plaatsing in de kruipruimte is de pomp niet hoorbaar.

Kunnen ratten of muizen de zak kapotmaken?

Nee, het materiaal van de waterzak is sterk genoeg om dit te weerstaan. Sinds de oprichting van het bedrijf is er nog nooit een waterzak kapot gegaan. Bovendien geven wij 10 jaar garantie op onze waterzakken.

JustNimbus in de media