fbpx

Het team van JustNimbus; Kwartiermakers in regen

Hoe komt iemand ertoe een regenwatersysteem te ontwerpen? We zouden natuurlijk kunnen beweren dat Iwan Fransen (1980) al zijn hele leven fan is van regen. Maar op regenachtige dagen hebben we Iwan eigenlijk nog niet op een bovenmatig goed humeur kunnen betrappen, dus op zijn liefde voor nattigheid valt best wat af te dingen.

Hero background image

Iwan is hemelwater steeds meer op waarde gaan schatten. Dat zit zo:

In 2009 begeleidde Iwan als projectmanager een flinke woningverbouwing bij een klant. Deze wilde zijn huis verduurzamen en vroeg of hij zijn w.c.’s met regenwater zou kunnen doorspoelen.De vraag was nieuw voor Iwan, dus hij ging het onderzoeken. Al gauw kwam hij erachter dat er wel wat regenwatersystemen bestonden, maar dat die allemaal erg duur waren en ingewikkeld bovendien. Hij vroeg zich af of er geen slimmer systeem te bedenken was. Typisch Iwan: na een paar maanden had hij zelf een slim regenwatersysteem ontworpen, met een waterzak in de hoofdrol: eenvoudig, efficiënt én betaalbaar voor particulieren.

Geen slecht idee, in een land als Nederland, waar water regelmatig in overvloed uit de lucht dondert en de uitdagingen in de nationale waterhuishouding steeds nijpender worden. Iwan zag dan ook kansen voor zijn ontwerp en besloot er een bedrijf van te maken. We schrijven het jaar 2009 en JustNimbus, toen nog EFrarain geheten, was een feit.

Met zijn energie en passie wist Iwan JustNimbus in tien jaar tot een serieuze speler in de regenwaterbranche te laten uitgroeien.

Regenwater ging bij Iwan door zijn aderen stromen, dus hij richtte in 2016 de website Regenwaterexpert op. Zijn innovatieve regenwatersysteem werd ondertussen steeds efficiënter en beter, met al meer dan 400 tevreden klanten. En Iwan? Die loopt nog net niet over water, al luistert hij inmiddels wel als je hem Rainman of Rainnovator noemt, want die bijnamen draagt hij met trots. Niet alleen vanwege zijn zakelijke prestaties, maar zéker ook vanwege zijn bijdrage aan een toekomstbestendige wereld voor onze volgende generaties.

Schaarste?
Regenwater in
overvloed!

Is het niet vreemd dat we ons schone, zachte regenwater ongebruikt in het riool laten weglopen, terwijl in sommige delen van Nederland de bodem veel te droog is? Ondertussen onttrekken we onverstoord het schaarse drinkwater uit diezelfde droge bodem en neemt de vraag alleen maar toe. Dat is geen goede ontwikkeling. Niet voor niets heeft drinkwaterbedrijf Vitens aangekondigd niet meer drinkwater te zullen gaan oppompen dan verantwoord, ondanks de toenemende vraag.

Daar zijn we het bij JustNimbus natuurlijk roerend mee eens! Dus laten we ons regenwater koesteren, door het beter te benutten. Regenwatersystemen zijn daarvoor een goede oplossing. Niet alleen omdat je daarmee het rioleringssysteem ontlast bij zware regenval, maar ook omdat je met zo’n systeem flink minder drinkwater verbruikt.

Lange periodes van droogte, zoals we
de afgelopen jaren hebben meegemaakt,
zijn helaas geen uitzondering meer.

In zulke periodes moeten we voorzichtig omspringen met ons schaarse drinkwater. Hoe fijn is het, dat je tijdens zo’n droge periode een eigen voorraad regenwater hebt, waarmee je niet alleen je eigen tuin in leven houdt, maar ook de drinkwatervoorraad!

En er zijn nog meer voordelen voor moeder aarde. Als je je kleding wast met regenwater, heb je bijvoorbeeld minder wasmiddel nodig, omdat het regenwater bijna geen kalk bevat. En het zachte regenwater is ook beter voor je wasmachine en voor de kleren die je erin wast; die gaan dus langer mee. Allemaal besparingen waarmee je het milieu én je portemonnee een plezier doet.

Wist je trouwens dat de productie en installatie van ons systeem volledig Co2-neutraal verlopen? Een systeem met een waterzak heeft bovendien veel minder impact op het milieu dan systemen met een tank.

verder kijken dan
alleen onze eigen
organisatie

Bij JustNimbus kijken we graag verder dan onze eigen producten. Daarom doneren wij bij aankoop van elk systeem een bijdrage aan Justdiggit, een organisatie die zich inzet voor klimaatherstel. Met die donatie wordt per installatie nog eens 41.000 liter regenwater per jaar opgevangen en worden er 8 bomen teruggebracht.

Door regenwater op te vangen met JustNimbus, verklein je dus je ecologische voetafdruk op meerdere fronten. Een goede zet, voor het milieu, het klimaat én de toekomst van onze planeet.

De balans terugbrengen
met regenwater

‘Regenbui’, dat is de betekenis van het Latijnse woord Nimbus. Want regen, dat is waar het bij ons allemaal om draait. We worden veelvuldig op hemelwater getrakteerd. Toch doen we daar over het algemeen maar weinig mee, behalve klagen over het weer. Daar wil JustNimbus, samen met jou, verandering in brengen.

Als klein jongetje vroeg JustNimbus-oprichter Iwan Fransen zich al af hoe het kan dat de mens leeft alsof de wereld een onuitputtelijke bron is. Inmiddels leven we in een periode waarin die verwondering bij steeds meer mensen plaatsmaakt voor een besef dat we bewuster moeten omgaan met wat onze planeet ons te bieden heeft, omdat de bodem van de bron in zicht raakt.

Iwan: “Mijn generatie is de eerste die bewust leeft met het klimaatprobleem en de laatste die er echt wat aan kan veranderen. Op mijn eigen manier probeer ik daarom een zinvolle bijdrage te leveren. Een regenwatersysteem is de eenvoudigste en efficiëntste manier is van waterbesparing. Door zoveel mogelijk mensen te bereiken, kunnen we onze waterhuishouding weer terug in balans brengen.”

In grote delen van de wereld bestaat een tekort aan schoon drinkwater. Zijn ultieme doel is ervoor zorgen dat we geen schoon drinkwater meer gebruiken voor het besproeien van de tuin en het doorspoelen van het toilet. Door zo veel mogelijk regenwater op te vangen en gebruiken, kunnen we de milieu-impact van ons drinkwaterstelsel drastisch verminderen.

De potentie van regenwater is eindeloos. Hierover wil Iwan dan ook zoveel mogelijk bewustzijn creëren: “Koester dat hemelwater! Voor jezelf en voor toekomstige generaties.”

De JustNimbus Community

 

Word ook een Rainnovator!

Het opvangen van regenwater is al zo oud als de mensheid. Even leken we het te zijn verleerd, maar gelukkig is regenwateropvang nu aan een opmars bezig. Terecht, vindt Iwan Fransen, oprichter van JustNimbus:

“Het is absurd dat we schoon drinkwater gebruiken voor toilet en wasmachine, terwijl ons milieu onder druk staat en er elders in de wereld grote tekorten aan schoon drinkwater bestaan. Mensen denken misschien dat Nederland een waterland is en dat drinkwater hier in overvloed aanwezig is, maar die vlieger gaat niet langer op.”

JustNimbus wil verspilling van kostbaar drinkwater tegengaan. Met de JustNimbus Community leveren wij samen met onze klanten, allemaal net zulke Rainnovators als wij, een bijdrage aan een duurzamere wereld. Doe je mee?

In de JustNimbus Community wisselen alle Rainnovators hun ervaringen met elkaar uit. Hoe is het om een regenwatersysteem te gebruiken? Hoeveel heb je al bespaard? Waarvoor gebruik jij het regenwater? Heb je nog tips en tricks waar andere Rainnovators iets aan hebben? Door kennis en ervaringen met elkaar te delen, kunnen we inzichtelijk maken welke impact we met elkaar maken met onze regenwatersystemen.

Maar de JustNimbus Community is meer! We houden je er bijvoorbeeld ook op de hoogte van de laatste ontwikkelingen, zowel in onze technologie als in toepassingen van het regenwater.

En… we zijn druk bezig om een biertje te brouwen met opgevangen regenwater. Wie weet proosten we binnenkort met een JustNimbus biertje!

JustNimbus in de media