fbpx

Bekijk hier de vragen over het JustNimbus regenwatersysteem: Wat is een regenwatersysteem?

Een regenwatersysteem is een systeem dat regenwater opvangt en geschikt maakt voor gebruik in een huis of bedrijf. Dit water kan dan gebruikt worden om bijvoorbeeld het toilet mee door te spoelen of de was mee te doen.

Om het regenwater te kunnen gebruiken moet het eerst gefilterd worden. Omdat het regenwater niet direct gebruikt kan worden, wordt het eerst opgeslagen in een buffer.

Vervolgens wordt er een pomp gebruikt om het water naar de aangesloten voorzieningen te pompen.

Als er niet voldoende regenwater valt zal het systeem er ook voor zorgen dat er weer gebruik kan worden gemaakt van drinkwater. Dit gebeurt dan tot dat er weer regenwater beschikbaar is.

Het regenwatersysteem van JustNimbus is standaard voorzien van een filter, een pomp en een waterzak als reservoir. Ook zit er altijd een uitgebreide, intelligente besturing in die ervoor zorgt dat er altijd water beschikbaar is.

Waarom zou ik een regenwatersysteem gebruiken?

Door klimaatverandering wordt drinkwater steeds schaarser. Regenwater gebruiken is goed voor het milieu, bespaart energie, verlaagt de druk op de riolen en ook je eigen ecologische voetafdruk. Met een regenwatersysteem gebruik je zo’n 50 procent minder drinkwater! En ook je kleding en wasmachine worden gespaard, door de zachte eigenschappen van regenwater. Een regenwatersysteem past dan ook uitstekend in elk huishouden dat wil verduurzamen.

Wat kost een regenwatersysteem?

Een standaard systeem kost € 2.749,-, dit systeem is eenvoudig en met duidelijke instructies zelf te installeren.

Hiervoor krijg je een compleet systeem met een waterzak van 3.000 liter, een zelfreinigend filter voor op de regenpijp en een All in One unit voorzien van een zuinige borstelloze – zelfaanzuigende membraanpom, een zelfregelend bijvulsysteem, compleet geautomatiseerde besturing voorzien van sensoren die inhoud, verbruik, druk en nog veel meer meten en weergeven.

Laten installeren door JustNimbus kan, de kosten voor het aanleggen van een standaard systeem zijn € 899.-.

Is jouw woonsituatie afwijkend, of wil je een grotere of kleinere waterzak? Vraag dan gratis en vrijblijvend een offerte aan op basis van jouw persoonlijke situatie.

 

Subsidie?

Kijk op deze pagina die wij voor je hebben samengesteld over subsidiemogelijkheden.

Wat is het formaat van de waterzak?

Er zijn 2 standaard formaat waterzakken. De circa 3.000 liter variant is 2,6 x 3,5 x 0,5 meter groot. De variant van circa 4500 liter heeft een formaat van 3,5 x 2,5 x 0,5 meter. Deze formaten zijn voor de meeste woningen voldoende. Als je een ander formaat waterzak nodig hebt, kunnen we die ook leveren.

Kan ik subsidie krijgen voor de aanschaf van een regenwatersysteem?

Dit is afhankelijk van waar je woont. Er zijn gemeenten in Nederland die energiezuinige of milieuvriendelijke maatregelen subsidiëren.

Informeer bij jouw gemeente of je subsidie kunt krijgen voor het afkoppelen van regenwater van het riool en de aanschaf van een regenwatersysteem.

 

Of kijk op deze pagina die wij voor je hebben samengesteld.

 

Woon je in België? Het Vlaamse Gewest, waar regenwateropvang vaak verplicht is, subsidieert regenwatersystemen.

Waarom wordt subsidie verstrekt op de aanschaf van een regenwatersysteem?

Regenwater dat op het dak valt, wordt bij de meeste huizen rechtstreeks naar het riool geleid. Zo vermengt relatief schoon water zich met afvalwater. Wanneer regenwater wordt afgekoppeld van de riolering, verhoogt dit de efficiëntie van de zuiveringsinstallatie en bespaart dit veel geld. Afkoppeling voorkomt ook dat overvloedige regenval ons rioleringssysteem te zwaar belast. Dit leidt tot vermindering van de vuiluitworp, wat een positieve invloed heeft op de waterkwaliteit in de omgeving.

Door de grote hoeveelheden grondwater die we in Nederland oppompen voor drinkwater, zakt ons grondwaterpeil in rap tempo. De overvloedige wegverhardingen in ons land zorgen er bovendien voor dat regenwater niet altijd de kans krijgt opnieuw in de bodem te dringen. Zo verdroogt het milieu en is er nog minder grondwater beschikbaar voor bijvoorbeeld het winnen van drinkwater. Ook om deze reden is het opvangen en gebruiken van regenwater iets wat gemeenten toejuichen.

Hoe wordt het regenwater van het drinkwater gescheiden?

Vanaf de meegeleverde hydrofoorpomp worden aparte leidingen aangelegd.  Die worden op de gewenste toiletten, wasmachine en (tuin)kranen aangesloten.

De bijvulregeling is conform de Kiwa-normen gescheiden van het regenwater.

Bestaat er kans op legionella?

Nee. De temperaturen blijven onder het kritische punt voor legionella, door het gunstige klimaat in de kruipruimte legionella is pas gevaarlijk als het besmette water wordt verdampt door verwarming. Het regenwatersysteem van JustNimbus kent geen toepassingen waarbij dit gebeurt. Uitsluitend wasmachines, toiletten en (buiten)kranen mogen aangesloten worden op het regenwater. Bij de aangesloten kranen moet de door ons meegeleverde `geen drinkwater’-sticker worden geplakt.

Kan de zak ook leeg raken?

Nee, dit wordt geregeld door de niveauregeling die in het systeem zit.

Deze houdt het water altijd op een minimumniveau door kleine hoeveelheden drinkwater toe te voegen zodra het regenwater opraakt.

Hoeveel regen valt er per jaar?

Gemiddeld valt er 860 millimeter regen per jaar. Dat komt neer op 860 liter per m2 horizontaal dakoppervlak per jaar.

Kijk bij de weergegevens van het knmi voor de neerslagdata van de afgelopen jaren

Waar gaat het overtollige water naartoe?

Als de zak helemaal gevuld is zal het regenwater niet meer de zak in stromen. Het regenwater stroomt dan door in de regenpijp naar de afvoer. De filter regelt deze overstort automatisch.

Moet de filter periodiek worden vervangen?

Nee, in principe hoef je de filter niet te vervangen. We bevelen wel aan de filter een keer per jaar te inspecteren.

Is er algengroei mogelijk in de waterzak?

Nee, algengroei vindt alleen plaats als er UV-straling kan doordringen.
De waterzak van JustNimbus laat geen UV-straling door. En in een kruipruimte komt ook geen uv-straling voor.

Hoe lang duurt de installatie van het systeem?

De montage van het standaard systeem wordt binnen een dag uitgevoerd.

Maakt de waterpomp veel geluid?

De pomp wordt bij voorkeur in de droge kruipruimte geplaatst, waar hij geen geluidsoverlast veroorzaakt. Ook boven de grond is de pomp prima te plaatsen, bijvoorbeeld in een technische kast, bijkeuken of garage. De geluidswaarde van de pomp bedraagt 79 decibel. Dit lijkt misschien veel, maar bij plaatsing in de kruipruimte is de pomp niet hoorbaar.

De All in One unit is veel stiller en staat altijd in de kruipruimte.

Kunnen ratten of muizen de zak kapotmaken?

Nee, het materiaal van de waterzak is sterk genoeg om dit te weerstaan. Sinds de oprichting van het bedrijf is er nog nooit een waterzak kapot gegaan. Bovendien geven wij 10 jaar garantie op onze waterzakken.

JustNimbus in de media